Play on YouTube

POZIV NA UČEŠĆE U DRUGOJ REGIONALNOJ RELIGIOLOŠKOJ KONFERENCIJI NA FAKULTETU POLITIČKIH NAUKA U SARAJEVU ( srijeda, 23.09.2021)

Organizers
Speakers
CEST

Tema konferencije je: Religija i javna škola

Regionalna religiološka mreža, osnovana u aprilu 2019. u Ljubljani, da promiče interdisciplinarnu, stručnu i znanstvenu saradnju religiologa (znanstvenih, kritičkih istraživača religije) iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Glavni ciljevi mreže su:

1) promicanje javnih rasprava i promišljanja o gorućim društvenim pitanjima vezanim za religiju, 2) redovita akademska razmjena informacija i iskustava istraživača iz regije 3) aktivno stvaranje uvjeta u cijeloj regiji za kvalitetne religiološko- akademske aktivnosti, koje će omogućiti i mlađim istraživačima da uđu u ovo znanstveno- istraživačko područje.

Na drugom sastanku u Sarajevu ćemo:

1) u jutarnjim satima organizirati poseban panel na kojem će mlađi istraživači izlagati svoje doktorske disertacije, a etablirani istraživači ponuditi svoju stručnu kritiku, 2) u toku dana organizirat ćemo javni okrugli stol s religiolozima iz regije i razgovarati o različitim modelima poučavanja religije u javnim školama, 3) u poslijepodnevnim satima organizirat ćemo javnu raspravu o ulozi religije u savremenom društvu i javnoj školi, s ekspertnim znanstvenicima iz regije i profesorom Timom Jansenom iz Danske, dugogodišnjim predsjednikom međunarodnog religiološkog udruženja – IAHR (International Association for the History of Religions).

RASPORED JAVNOG PROGRAMA

ČETVRTAK, 23.9 u 12h

12h krugli stol: Religija i javna škola (Fakultet političkih nauka, amfiteatar 90 min)Zlatiborka Popov Momčinović (BiH), Ankica Marinović (Hr),Vladimir Bakrač (CG), Aleš Črnič (Slo), Karna Kjeldsen (Danska)

17h javna diskusija: Uloga religije u savremenom društvu i javnoj školi(public discussion: The Role of Religion in ContemporarySociety and Public School) (Fakultet političkih nauka, amfiteatar, 60 min)Tim Jensen (IAHR), Dino Abazović (BiH), Aleš Črnič (Slo) (na engleskom)

Okrugli stol održat će se na B/H/S, a javna diskusija na engleskom jeziku. Zbog ograničenja broja okupljanja u zatvorenom prostoru zbog epidemioloških mjera, konferencija će se održati u hibridnoj formi: online i uživo. Za online prijenos, možete se pridružiti putem navedenog linka:

Domaćin i organizator konferencije je Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Konferenciju su financijski omogućili: Fond Otvoreno Društvo BiH i Fondacija Konrad Adenauer Sarajevo

Organizers